Home > Kódold a múltat! 1956 remixelve - Eredményhírdetés

Kódold a múltat! 1956 remixelve - Eredményhírdetés

A Blinken OSA Archívum Kódold a múltat! című pályázatát 20 év alatti fiatalok részére dolgoztuk ki azzal a céllal, hogy az OSA Archívumnak az 1956-os eseményekhez kapcsolódó digitális gyűjteményében található anyagok felhasználásával, a mai kor technológiai eszközeinek segítségével készítsenek applikációkat, weboldalakat, bármilyen informatikai produktumot, amelyek felhasználásával 1956 történései a mai fiatal generáció számára is közérhetővé és érdekessé válhatnak.

Sajnos a pályázatot nem tudjuk felhőtlen sikerként elkönyvelni, mert bár érkeztek izgalmas pályaművek, összességében nagyon kevés páylázatot kaptunk. A párhuzamosan futó tanárpályázat több, mint négyszer annyi jelentkezőt hozott, ezért a diákpályázat díjazását a nevezett és díjazható pályázatok arányában módosítottuk.

Hogy mi lehet az oka az alacsony részvételi hajlandóságnak, arról még mi sem tudunk messzemenő következtetéseket levonni. Talán a téma nem elég "népszerű", esetleg a kiírás volt túl szigorú, vagy épp ellenkőzeg, nem volt eléggé körülhatárolva mit is szeretnénk? Nem tudjuk, viszont szeretnénk tanulni az esetből, ezért örömmel fogadunk bármilyen visszajelzést mind a diákok, mind pedig a tanárok részéről.

Ennek tükrében különösen felértékelődnek a sikeres pályázati anyagok, ezért kiemelten meg szeretnénk köszönni minden versenyző részvételét a pályázaton. Bár, mint minden verseny esetében, itt is lesznek helyezések, szerettük volna, ha senki sem érezné úgy, hogy a befektetett munka/energia felesleges volt, ezért úgy döntöttünk, hogy ha különböző mértékben is, de minden pályázót díjazunk.

A pályamunkák díjazását az egykori budapesti amerikai nagykövet, Donald Blinken és magyar származású, menekült felesége, Vera Blinken adománya tett lehetővé. 

A Prezi továbbá felajánlott egy gyakornoki helyet a legjobb pályázónak.

www.prezi.com

www.houseofideas.hu

Az értékelésről

Szeretnénk bemutatni az értékelést készítő szakmai zsűri tagjait:

  • Erdős Szilveszter, alkotóműhely-vezető / www.makerspace.hu
  • Mesterházi Dávid, Attraktor Blog / attraktor.blog.hu
  • Rainer M. János, történész, az 1956-os Intézet igazgatója / www.rev.hu
  • Somlai-Fischer Ádám, A Prezi társalapítója / www.prezi.com
  • Bóné József Gábor, OSA Archívum IT vezető

A zsűri az értékelésnél az alábbi szempontokat vette figyelembe:

  1. Szakmai minőség
  2. Az ötlet újszerűsége
  3. Technikai megvalósítás
  4. A pályázó használt-e fel anyagokat az OSA erre a célra összeállított repozitóriumából

A zsűritagok egymástól teljesen függetlenül szavazhattak egy 1-5-ig terjedő skálán az adott pályaműre. A végső sorrendet az egyes pályaművekre leadott pontszámok összessége döntötte el.

Eredmények

1. helyezett: 1.000.000 forint

Dittrich Rebeka (16), Budapest

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

A projekt rövid leírása:

"A pályamunkám az 56-os események fényképeit, videóit, rádióadásait és érdekességeit gyűjti össze helyszínek szerint csoportosítva. Először egy helyszínt kell a térképről választani, majd az ehhez kapcsolódó tartalmakat lehet megtekinteni. Az érdekességek diafilm formájában jelennek meg. A program arculata digitális rajztáblával készült. A program célközönsége általános iskolás diákok, hozzájuk igazodik a pályamunka kialakítása."

A zsűri megjegyzése:

Rebeka egy Processing framework-kel készült interaktív alkalmazást, ami sok saját rajzzal teszi érdekessé és izgalmassá, mintegy képeskönyv formátumban 56 eseményeit. A zsűrinek nagyon tetszett a rajzok stílusa, az alkalmazás arculata és az, hogy a pályamű egésznek és kiforottnak hatott. 

A pályázat megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16415


2. helyezett: 500.000 forint

Szakali Benedek (16), Táborfalva

Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium

A projekt rövid leírása:

"Egy valós idejű szimuláció az 1956 október-novemberi eseményekről. A felhasználó napról napra élheti át a forradalom eseményeit, olvashatja korabeli fiatalok fiktív beszélgetéseit, hallgathatja a rádióadásokat, és olvashatja az akkori újságok cikkeit. Az alkalmazás legalább 6.0-ás (Marshmallow) Android rendszeren működik."

A zsűri megjegyzése:

Benedek androidos applikációjában visszautazhatunk az időben és okostelefonunk segítségével “valós időben” értesülhetünk a 60 évvel ezelőtt történtekről, újságcikkek, rádióadások, fiktív chat üzenetek segítségével. Technikailag jól felépített, ötletes, kreatív alkalmazás.

A pályázat megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16416


3. helyezett: 300.000 forint

Kovács Ákos (17), Kecskemét

Bolyai János Gimnázium

A projekt résztvevői: Kovács Ákos, Kléh Györk

A projekt rövid leírása: 

"A honlap fő célja az 1956-os forradalom és szabadságharc megismertetése a fiatalokkal. Törekedtünk arra, hogy a weboldal anyaga a történelemórákon is felhasználható legyen, illetve minden korosztály számára élvezetes és hasznos időtöltést biztosítson. Az egyszerű kezelhetőség érdekében egy letisztult felületet hoztunk létre. Az egyes leckék után lévő tesztekkel próbára tehetjük tudásunkat, a ranglistán pedig nyomon követhetjük eredményünket."

A zsűri megjegyzése:

Ákos a korábban már látott lecke + kvíz vonalat erősítette egy website létrehozásával. Ami miatt ez elnyerte a zsűri tetszését, az a technikai kidolgozás, illetve a kvíz változatossága, ranglista használata, valamint az archívum anyagainak integrálása a tananyagba.

A pályázat megtekintése:

http://pap-szigeti.hu/teszt_1956/?q=nyitolap


Különdíj

Az alábbi két versenyző esetében a zsűri a pályázatok alapötletét szerette volna külön elismerni, ezért úgy döntött, hogy különdíjjal jutalmazza őket, remélve, hogy a fejlesztés nem áll meg ezen a ponton, mivel mindkét pályamű egy ígéretes produktummá forrhatja ki magát a későbbiekben.

Különdíj az ötletért: 100.000 HUF

Privát56 csapata, Budapest

Lauder Javne Iskola

A projekt résztvevői: Németh Dávid, Jablko Rebeka, Lendvai Sára, Markos Máté, Takáts Márk, Haimann Helga, Benke Luca

A projekt rövid leírása:

"A Privát56 projekt lényege, hogy mindamellett, hogy számtalan írás, memoár, film tárgya a dicsőséges, de elbukott magyar forradalom, még bőven van mit feltárni az akkor történtekről. Nekiláttunk, hogy keressünk a baráti – rokoni – ismeretségi körben olyan személyeket, akik nemcsak szemtanúi, de aktív részesei voltak az októberi eseményeknek. Ennek köszönhetően első kézből jutottunk hozzá egyedien hiteles történetekhez, amiket videóra rögzítettünk, és szerkesztett formában tettünk közzé. Ezek elérhetőek egy általunk készített Magyarország puzzle weblapon, amely attól egyedi, hogy lehetőséget kínál bárki – elsősorban középiskolás – számára, hogy általa hasonló céllal készített videó a már meglévők számát gyarapítsa, így a forradalomról eddig ismert történetek folyamatosan tovább bővülnek. A projekt, a közös munka lényege az volt, hogy közkinccsé tegyük az általunk rögzített anyagot, hogy mások is hozzáférhessenek, illetve mi is láthassuk a leendő munkatársak anyagait. Így válhatnak személyessé, átélhetővé az 1956-os történelmi események. A mesélők: Heller Ágnes filozófus, a Petőfi kör egyik szervezője, Makk Károly filmrendező, aki 56-ban az eseményeket követte Badal János operatőrrel, Bródy András emberjogi aktivista, Schulteisz Imre."

A zsűri megjegyzése:

A pályázat nem csak egy végtermék, hanem egy hosszútávú projektet is magában foglal, melyben a cél egy 1956-tal kapcsolatos, személyes emlékeket, vallomásokat gyűjtő repozitórium létrehozása, üzemeltetése. A megvalósított weboldal inkább csak egy prototípus és az archívumi anyagokból nem használ anyagokat, az ötlet mégis van annyira erős, hogy szerettük volna elismerni és bátorítani Dávidot és társait, hogy folytassák a megkezdett munkát.

A pályázat megtekintése:

http://privat56lauder.cf


Különdíj az ötletért: 100.000 HUF

Bella Artúr, Bodroghy Bence, Kiss Benedek, Ruha Tábita, Budapest

Jedlik Ányos Gimnázium

A projekt rövid leírása:

"Az 56 Shooter egy 1956-ban játszódó játék, melynek célja Budapesten belül néhány stratégiai pont elfoglalása, és ezzel a város visszafoglalása. Ezek a pontok mind különböző extrákat adnak, amik segítenek a többi pont elfoglalásában, mint pl. több életerő, vagy rövid ideig gyorsabb tüzelés lehetősége. A cél a játékmenet során minden ponton 3 magyar zászló felhúzása, amit úgy tudunk megtenni, ha minden zászlórúd közelében 20 másodpercig maradunk. Egy zászló teljes felhúzása után az ellenség nagyobb létszámban fog érkezni. Irányítás: Mozgás a WASD vagy nyíl gombokkal, tüzelés a bal egérgombbal, kamera forgatása a jobb egér gomb lenyomásával és az egér forgatásával, sprintelés a shift billentyű lenyomva tartásával."

A zsűri megjegyzése:

Artúr pályázata egy Unity Engine-nel fejlesztett területfoglalós, lövöldözés játék, amely az 1956-os forradalom helyszínein játszódik. Bár a játék viszonylag kevéssé használja az 56-os gyűjtemény forrásait, technikailag ez tűnt a legkomplexebbnek. A javított verzió talán nem sikerült annyira, mint az elsőként beküldött változat, a zsűri az első verziót csiszolgatná tovább. A textúrák jók, a nehézség viszont brutális, de lehet, hogy ez simán csak a történelmi hűség része. :)

A pályázat megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16417


Díjak a részvételért

Amint a fentiekben is említettük, szerettük volna mindenki munkáját és a feladatokba fektetett energiáját elismerni, ezért az alábbi pályamunkák részesültek még díjazásban.

Elismerés a részvételért: 50.000 HUF

Názer Lili (11), Budapest

Terézvárosi Magyar-Angol, Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola

A projekt rövid leírása: "Scratch játék, melynek címe 'A Sztálin-szobor ledöntése'. A nyilakkal, és a space-el irányítasz. Tetszett, hogy csizmái ott maradtak. Gyerekektől gyerekeknek szántam."

A zsűri megjegyzése:

A Sztálin szobor ledöntésében vehetünk tevékenyen részt ebben az aranyos Scratch-ben készült minijátékban. Bár az ötlet és a megvalósítás is egyszerű, a zsűri nagyon szerette az elkészült produktum gyermeki báját.

A pályamű megtekintése:

https://scratch.mit.edu/projects/123408374/


Elismerés a részvételért: 50.000 HUF

Élő Henrik (16), Budapest

Szilágyi Erzsébet Gimnázium

A projekt rövid leírása: 

"Az 1956 összefoglaló egy egyszerű alkalmazás (androidos eszközre), melynek a célja, hogy ’56 történéseit elmesélje. Az alkalmazásban erre a célra találunk egy összefoglaló részt, ami röviden és érthetően szedi össze ’56 eseményeit, szakaszokra bontva, amelyek között szabadon váltogathatunk a csúszka segítségével. Az összefoglalóban a megértést képek és hanganyagok is segítik. Az alkalmazásban ugyanakkor teszt és igaz-hamis kvíz is található, melyekben különféle kérdéseken tehetjük próbára az összefoglalóban szerzett tudásunkat. Mind a tesztben és igaz-hamisban kvízben 10, 20 és 30 kérdés közül választhatunk, és ezeknek végén statisztika tájékoztat az eredményünkről."

A zsűri megjegyzése:

Egy technikailag jól összerakott lecke+kvíz típusú Androidos alkalmazás, amely bár keveset használ az OSA Archívum anyagaiból, a megvalósítása ügyes. Ezzel együtt szinte párba állítható következő díjazottunkkal.

A pályamű megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16418


Elismerés a részvételért: 50.000 HUF

Langa Márton (16.5), Győrújbarát

Győri Műszaki Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A projekt résztvevői: Langa Márton, Galazek Gergely

A projekt rövid leírása:

"Projektem egy Android-os alkalmazás, melyet három részre lehet osztani. Első rész a forradalom összefoglalója, mely összesen 21 oldalból áll. Minden oldalhoz tartozik egy cím, egy alcím és egy szöveg. A tartalom megfogalmazásában Galazek Gergely, a Pázmány Péter Egyetem történelem szakos hallgatója segített. Továbbá, hogy ezek az oldalak ne legyenek olyan szárazak, mindegyikhez kapcsolódik egy kép és egy kép leírás is, ezzel kicsit vizuálisabba téve őket. Próbáltam minél rövidebbre fogni a tartalmat, de aki ennél részletesebben szeretne olvasni a forradalomról, sok információt talál máshol is, pl. a Wikipédián.

A második részt egy kvíz formájában valósítottam meg. Itt egy rövid kérdésre 4 lehetséges válasz közül kell választani. Helyes válasz esetén tovább léphetünk a következő kérdésre, helytelen válasz esetén befejeződik a kvíz, az alkalmazás pedig mutatja a helyes választ. További játék esetén újra kell kezdeni a kvízt.

A harmadik részhez már internetkapcsolatra is szüksége van a programnak, mivel itt az OSA 1956-os archívum 11 különböző gyűjteményének elemei tölthetőek le. Ezek lehetnek képek, rádió felvételek, videó felvételek illetve PDF dokumentumok. A képes gyűjtemények elemeihez egy előnézet is tartozik."

A zsűri megjegyzése:

Márton egy lecke+kvíz típusú Andoroidos alkalmazással nevezett és tulajdonképp ugyanazokat lehet elmondani munkájáról, mint az versenyzőnél. Márton egy fokkal látványosabban használta az OSA Archívum anyagait.

A pályázat megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16419


Elismerés a részvételért: 50.000 HUF

Kránicz Máté István (17), Győr

Győri Műszaki Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A projekt résztvevői: Pillér Attila, Faust Gábor

A projekt rövid leírása:

"A projekt célja digitális tartalmakkal (főként hangokkal és képekkel) bemutatni az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, színessé és könnyen érthetővé tenni a történteket. Az oldal két részre bontható, egy bemutatóra és egy kvízre. Az utóbbi segít a tanultakat felidézni és tesztelni, hogy mennyi információt sikerült megjegyezni a bemutató alatt."

A zsűri megjegyzése:

Egy html és javascript alapú interaktív weboldal az 56-os orosz bevonulásról. A zsűri értékelte a grafika játékosságát, de nehézkesnek és túl lineárisnak találta a navigációt. Fejlesztés szempontjából egy dinamikusabb, skálázhatóbb térképet és egy barátságosabb médiamegjelenítőt javasolnánk.

A pályázat megtekintése:

http://1956.osaarchivum.org/document/16420


Minden kedves pályázónknak gratulálunk és köszönjük a részvételt!